Online KábelTelefonkönyv

HÍREK

Valljuk magunkat valamelyik nemzetiséghez tartozónak!
2011-10-03 17:42:43
Szeptember 27-én elkezdődött a népszámlálás azzal, hogy a számlálóbiztosok kiviszik a kérdőíveket a lakosok címére. A tízévente lebonyolításra kerülő népszámlálás eredményeiből hazánk lakosságáról egyebek mellett azt is megtudjuk, mennyien tartoznak egy adott nemzetiséghez. A legutóbbi testületi ülés egyik napirendi pontjában a népszámlálás kapcsán kértek szót a kisebbségi önkormányzatok képviselői.

A népszámlálás országos ügy, a magyarországi nemzetiségek számára is rendkívül fontos. Akár akarjuk, akár nem, a nemzetiséghez tartozó, lakosok lélekszámáról szóló statisztikai adatok komoly szerepet fognak játszani a kisebbségi jogok mértékének megállapításában, a kisebbségi önkormányzatok és civil szervezetek társadalmi súlyának megítélésében, valamint abban is, hogy a hazai kisebbségek kulturális és egyéb tevékenységeire szolgáló állami támogatások elosztásakor a különböző nemzetiségek mekkora részre lesznek jogosultak. Erre hívták fel a figyelmet a legutóbbi testületi ülésen a kisebbségi önkormányzatok képviselői.

Az idei népszámlálás során lehetőség van arra, hogy a nemzetiségek úgy vallják meg szabadon nemzetiségi identitásukat, hogy kettős kötődésüket is kifejezhetik. Egyszerre vallhatjuk magunkat magyarnak és nemzetiséginek. Fontos azonban tudni, hogy senkinek sem kötelező származását megvallania, a testületi ülésen azonban arra bátorították a nemzetiségi közösségek tagjait, hogy az anonim népszámlálás során vállalják hovatartozásukat.

IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.