Online KábelTelefonkönyv

HÍREK

Régészeti feltárás az Agroline Kft-nél
2011-09-09 22:34:28
Régészeti lelőhelyet tártak fel Kiskőrösön az Argoline telephelyén. Öt korszak múltjából találtak tárgyakat és csontvázakat a régészek.

Az Agroline Kft. hamarosan festőüzemet épít Kiskőrösön. Wilhelm Gábor, a kecskeméti Katona József Múzeum régésze elmondta, hogy az építési területen öt különböző régészeti kultúra emlékeire bukkantak. 1961-ben regisztrálták a lelőhelyet, amikor a cég melletti Sportpályán leleteket találtak. A teljes feltárásra nem került sor, de amikor az Agroline Kft. jelezte építési szándékát, akkor  a Csongrád Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája előírta a feltárásokat. a törvényi előírásoknak megfelelően a költségeket az finanszírozza, aki a területet be akarja építeni. Jelen esetben az Agroline Kft.

A legrégebbi lelet az őskor időszakából a késő rézkori, „péceli (bádeni) kultúra” -ból való.

A következő korszak maradványai egy Vatya-kultúrára utaló urnamezős temető volt. Ez körülbelül kr.e. az 1800-1500-as évekre tehető.

Továbbá kr.e. 2. sz.-i  kelta korszakból is tártak fel különböző eszközöket.

Ezt követte időben egy i.sz. 2.sz.-i szarmata település megmaradt tárgyai, majd a 14.-15.sz-i Kiskőrös nyomait is megtalálták.

A régész szerint azért itt telepedtek le ezek a népek, az őskortól létezett egy kereskedelmi út, mely a Dunát a Tiszával összekötve közvetlenül itt húzódhatott. Ezen kívül a másik ok az lehet, hogy a környezetéből magasabban kiemelkedő terület volt.

A földből különböző használati tárgyak, de még emberi és állati csontvázak is előkerültek.

A terület még további kincseket rejthet, de sajnos a jó része már be van építve.

Az itt talált értékeket először Kecskemétre viszik, majd a szakszerű kezelés és tisztítás után valószínűleg Kiskőrösön kiállítást rendeznek belőlük, így mindenki megtekintheti majd ezeket a régészeti leleteket.

 

IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.