Online KábelTelefonkönyv

HÍREK

Sztrapacska udvar
2011-09-03 19:16:44
A szüreti fesztivál második napján, szombaton délután kinyitott a sztrapacska udvar is.

A Művelődési Házban asszonyok sürögtek-forogtak, hogy minél több sztrapacskát készítsenek, hiszen a borutca bejáratánál felállított sátorban nagyon sokan keresték ezt az igazi szlovák eledelt.

Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:

    50 dkg krumpli

    15 dkg szalonna

    10 dkg juhtúró

    1 tojás

    1 evőkanál vaj

    liszt

   

A krumplit hámozd meg és reszeld le. Picit sózd meg, üsd bele a tojást, tedd bele a vajat, és annyi liszttel, amennyit felvesz, keverd ki a tésztát.

A nokedlihez hasonlóan szaggasd lobogó vízbe, és főzd ki. A szalonnát kockázd fel, és egy lábasban pirítsd meg.

Ezután szedd ki, csak a kisült zsírját hagyd benne. A galuskát öntsd rá, és szórd meg juhtúróval. Keverd össze, és tálaláskor a megsült szalonnából szórj a tetejére.

A borutcában lévő sátorban az asszonyok egy szlovák édességet készítettek, a hólabdát, aminek szintén nagy sikere volt.



hólabda

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1-1 evőkanál vaj és rum, 1 tojássárgája, csipetnyi só

- a sütéshez: olaj

- a tetejére: porcukor

Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, majd a tojássárgájával, a rummal és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk.

A rétestészta keménységű tésztát cipóba formáljuk és legalább fél órán át pihentetjük. Ezután késfok vastagságúra nyújtjuk és derelyemetszővel ujjnyi széles csíkokra vágjuk.

A csíkokat egyenként laza mozdulatokkal gömbbé formáljuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Az olajból kiemelve szalvétán lecsepegtetjük és porcukorban meghempergetve kínáljuk.


IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.