2022. október 2. vasárnap - Petra napja van

HÍREK

V. Kemencés Gasztronómiai Fesztivál
2019-11-12 12:17:49
Ismét tartalmas hétvégét tudhatnak maguk mögött a kiskőrösiek. Márton napjához kötődően ugyanis az egész szombati nap, a bor, a sport, valamint a libalakoma jegyében telt november 9-én.
A dr. Kuti Szőlészetei és Borászati Kft. Mediterrán Pincészetében a Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend, valamint Kiskőrös Város Hegyközsége szervezésében ismét megtartották a Márton-napi újbormustrát, amelyre 70 borosgazda és borászat hozta el újborát. A hagyományos mustra célja, hogy a szakemberek a kóstolás után elmondják tapasztalataikat az egyes mintákról és megszívlelendő tanácsokkal lássák el egymást.Dr. Kuti László, a pincészet tulajdonos vezetője, Domonyi László polgármester, valamint Béleczki Mihály, a borlovagrend nagymesterének köszöntője után Pénzes Péter református lelkész, Kecskeméti Pál evangélikus lelkész, Győri Gábor baptista lelkipásztor mondott áldást a szőlőtermelőkre, a borokra és a borfogyasztókra, majd Seffer Attila katolikus esperes atya áldása után meg is szentelte a borokat. A résztvevők a nap folyamán megtekintették a borászat új mustsűrítő rendszerét, amelynek kiépítése részben kormánytámogatással valósult meg.

Mindeközben a város főterén már gyülekeztek a futók és a kerékpárosok, akik a János Vitéz Látogatóközpont, a Trizoli Jótifuti Egyesület, valamint Csipak István maratonista szervezésében lebonyolított III. Kiskőrösi Libafutamon több távon és kategóriában is megmérették magukat.

A Petőfi Sándor Művelődési Központ földszinti nagytermét a Kiskőrösi Óvodák apróságai vették birtokba. Kézműves foglalkozás keretében készültek a Márton-napi emlékek, valamint a feldíszített lampionok, amelyekkel a rossz idő ellenére felvonultak a városközpontban Domonyi László polgármester, valamint Vlcskóné Csatlós Erzsébet óvodaigazgató vezetésével.Visszaérve a főtérre, a hittanos óvodások, valamint a Thököly és a Mohácsi úti óvoda óvodásainak színpadi műsora következett.

A művelődési központ épületében az Egészségfejlesztési Iroda „Ősszel is Fitten” címmel hirdetett meg 20-25 perces egészségmegőrző programokat, mint a jóga, az átmozgató torna, a ritmika step aerobic, a zona burn, a saját testsúlyos edzés, vagy a preventív gerinctorna. A tornákkal párhuzamosan „testösszetétel mérést” is végeztek, valamint életmód-tanácsadásban is részesülhettek a résztvevők.

A „táncoslábúakat” is alaposan megmozgatták Horváth Katalin és Kaponya László néptáncpedagógusok, a Márton-napi Táncházban, amely kicsiknek és nagyoknak a SZÓ-LA- M AMI néptánc tagozata és a kiskőrösi Hétszínvirág Alapítvány rendezésében és támogatásával jött létre. A talpalávalót Pogrányi Miklós és zenászbarátai húzták, az anyukák és a nagymamák pedig a finom falatokról és az innivalóról gondoskodtak.

A város „négytorkú” kemencéje sem árválkodott ezen a napon, a Kötőrúd Egyesület tagjai a bográcsban főtt tárkonyos libaragu leves mellé a kemencében kenyérlángost sütöttek, a Kiskőrösi Óvodák részére tepsiben sült krumpli és kolbász készült, a kiskőrösi szlovákok pedig mákkal, káposztával és kakaóval töltött kalácsot sütöttek.
A főtéri est tűzgyújtással zárult, amit a táncházasok a többiek bevonásával körbetáncoltak, a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat pedig a Pátria nagytermében libavacsorát szervezett a szlovákságnak, ahol természetesen elfogytak a kemencében sült kalácsok is. 

IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.