2023. szeptember 30. szombat - Jeromos napja van

HÍREK

Páhi Község déli rész csapadékvíz elvezető csatornahálózat fejlesztése
2019-10-29 18:54:32
Páhi Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhívásra. Az 25 400 000 forintos, vissza nem térítendő uniós forrásból Páhi község déli részén az elvezető csatornahálózat fejlesztése valósult meg.
Az utóbbi évek váltakozó intenzitású esőzései kedvezőtlen helyzetet eredményeztek Páhin. Legutóbb 2001-ben és 2010-2011-ben okozott a gyakran hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékvíz komoly problémát a belterületen. Akkor elsősorban lakóházak rongálódtak meg a víz miatt. A sűrűn beépített belterületen a csapadékvíz vízvisszatartás nem jelent hatékony megoldást, mert az így visszatartott vizek az ingatlanokban jelentős károkat okoznak a megemelkedett talajvízszint következtében.Ennek érdekében a vízvisszatartást a jelenleg is mély fekvésű, időszakosan víz borította területen célszerű kialakítani. A település déli részén található víztározók segítségével a legsúlyosabb problémák orvosolhatók, azonban nem nyújtanak teljes védelmet, mivel a tó befogadó képessége egy intenzív csapadék érkezése esetén maximalizálódik, eléri a töltést és kifolyik. A település határába kivezetett csapadékvíz ugyan a lakóházakban nem tesz kárt, de a település körül lévő földterületeken annál inkább. Mindezeket egybevéve elkerülhetetlenné vált a belterület vízrendezésének megoldása, melyet jelen támogatásból orvosolt a település vezetése.


A fejlesztés eredményeképpen megvalósult, hogy a belterületen jelentkező fölös csapadékvizeket a záportározóba vezetik, majd annak telítődése esetén az új földmedrű és zárt árok segítségével elvezetik, ezt követően pedig a Rákóczi úton lévő aknába kerül. A Rákóczi Ferenc úton, amely egyben az 5301 jelű közlekedési út, zárt rendszerű és földmedrű csatorna került kialakításra, melynek köszönhetően lehet a befogadóba, a XVII. számú csatornába juttatni a csapadék vizet. A tározó segítségével a szükséges vízmennyiség megtartása is biztosítottá vált.IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.