2022. október 2. vasárnap - Petra napja van

HÍREK

Sült a libacomb, startolt a libafutam, este Bunyós Pityu táncoltatta meg a főtéri sokadalmat a IV. Kiskőrösi Kemence Fesztiválon
2018-11-20 08:38:14
November 17-én a Kiskőrösi „Gondűző Borlovagrend, valamint Kiskőrös Város Hegyközsége szervezésében, a dr. Kuti Szőlészeti és Borászati Kft. Mediterrán Pincészetében megmérettek az idei újborok, ezzel kezdetét vette a 2018. évi IV. Kemencés és Gasztronómiai Fesztivál. A bortermelők az idei bormustrán 33 fehér, 17 rozé és 8 vörös borukat bocsátották szemlére. A város főterén mindeközben már kezdtek gyülekezni a futók és a kerékpárosok, akik regisztráltak a már hagyományos – hiszen második alkalommal álltak rajthoz női és férfi kategóriában, különböző távhosszúságokban – libafutamra. A szabadtéri színpadon a kiskőrösi óvónőkből álló Százszorszép bábcsoport adott elő a kicsinyeknek egy mesét, majd a Batthyány utcai óvodások csoportjai léptek – természetesen libajelmezben – színre kedves műsoraikkal.
Domonyi László polgármester üdvözlő beszéde után startpisztollyal indította útjára a futó és kerékpársport iránt elkötelezetteket. Béres Alexandra pedig közös bemelegítést tartott a futóknak.
A művelődési házban is folyt a versengés. Márton napjához és a kemencés fesztiválhoz kapcsolódóan immár másodszor hirdették meg a házi savanyúságok versenyét. Hozták is szép számmal a stelázsira az asszonyok a míves savanyított zöldségfaragványokkal megtöltött
üvegeket.A sportolók visszaérkezéséig elkészült a rengeteg kemencében sült finomság, a színpadon Nádas Anti szolgáltatta a jó ebédhez a nótás hangulatot.

A délután folyamán, több színtéren is programkavalkád várta a főtérre látogatókat. A művelődési házban Béres Alexandra aerobik, Bús Eszti jóga, Bondor Kriszta, Ferenczy Évi és Sárosi Marika alakformáló E-Fitt foglalkozást tartott, Tagai Timi preventív mozgásszervi tornával, Szabó Gabi pedig a Fritti Sport képviseletében frissítette meg az izmokat zenére végzett akrobatikus csoportos mozgással. Táplálkozási és életmód tanácsadást tartott Szlávik Kupán Emese dietetikus, a legkisebbeket pedig csillámtetoválási lehetőség várta.

Csipak István mindeközben élménybeszámolót tartott a 18 mérföldes New York-i maratoni  felkészítőjéről.

A szabadtéri színpadon sem állt meg az élet. A Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar adott ízelítőt repertoárjából, majd a Szivárvány Néptáncegyüttes tagjai perdültek-fordultak a deszkákon pár igazán vérpezsdítő tánc erejéig.A megáldott bor gyógyító hatásában hittek eleink, most felelevenítve a régmúlt hagyományát, Kecskeméti Pál evangélikus lelkész, Pénzes Péter református lelkipásztor, Czele József római katolikus káplán, valamint Győri Gábor baptista lelkipásztor áldotta meg az újborokat.A Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Parancsnokság nemrégiben új tűzoltóautót vásárolt az önkormányzat segítségével. Az egyházi méltóságok által a fesztiváli napon megáldott és felszentelt új tűzoltó fecskendő beszerzése során végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként „Kiskőrösért Emléklapot” adott át Jancsovics Zsoltnak, Domonyi László polgármester.A Liafutam eredményhirdetése után a savanyúság-szépségversenyre benevezettek is átvették jutalmukat, majd ismét a szórakozás vette át a terepet. Kothencz Lali és Nádas Anti mellé Bunyós Pityu is megérkezett, akik hamar táncra perdítették a kissé már csípős novemberi estében a főtéri sokadalmat.

A fesztivál kísérő programjai is sikeresnek bizonyultak. Kiskőrösi Szlovák Szervezet a Pátriában tartott finom libalakomát, amelynek kezdetén Pohankovics András alpolgármesternek „Emlékplakettel” köszönte meg Gmoser Györgyné elnök a szlovákság érdekében végzett többéves segítő tevékenységét.

A kiskőrösi hőlégballonosok találkozója is frenetikusra sikeredett, több alkalommal is átröpültek lassú méltósággal a város felett a levegő óriás urai.

Mindent összevetve igazán jól sikerült a IV. Kiskőrösi Kemencés és Gasztronómiai Fesztivál, melynek alapötletét Rózsa Tibor kiskőrösi kőfaragó vállalkozó adta azzal, hogy kemencés barátaival és az önzetlen támogatók segítségével megépítette a főtér mellett a város „négytorkú” kemencéjét.

Az esemény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.

IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.