Online KábelTelefonkönyv

HÍREK

Küzdelem, kitartás, hazaszeretet
2018-09-29 09:21:13
A tegnapi napon a Megyeháza épületében tartotta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapot. Dr. Szobonya Zoltán a 1956-ban a jánoshalmi és mélykúti forradalmat vezette, a polgári demokráciáért küzdött, végül 1958. szeptember 29-én, Kecskeméten kivégezték. Az ünnepélyes megemlékezéssel az önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak kíván méltó emléket állítani.
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés egyhangú döntéssel megyei emléknappá minősítette szeptember 29-ét, dr. Szobonya Zoltán mártírhalálának napját, azzal a szándékkal, hogy a jánoshalmai 1956-os forradalmi megmozdulások egyik szervezőjének, majd vezetőjének méltó emléket állítson, valamint tiszteletüket fejezzék ki azoknak a honfitársainak, akik harcoltak a nemzetet felemelő és felszabadító eszmékért.


Az emléknapon huszonnégy személy kapott kitüntetést, akiknek lelkében és életútjában a forradalom és szabadságharc évei mély sebeket hagytak. Akadt, akit 1945 márciusában hurcoltak orosz fogságba, ahol összesen harminchárom hónapig dolgoztatták. Volt, akit kisgyermekként kilakoltattak, szüleit bebörtönözték, családja házát és birtokait elvették.

Többeket ítéltek börtönbüntetésre, bocsájtottak el munkahelyéről, vagy vittek munkaszolgálatba, ahol hosszú hónapokat, éveket kellett könyörtelen körülmények között tölteniük. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte: „A mi feladatunk, hogy méltón emlékezzünk a kommunizmus ártatlan áldozataira, és mindent elkövessünk azért, hogy a jövendő nemzedékek mentesek legyenek a kommunizmus mételyétől, ismerjék, óvják értékeinket, büszke tagjai legyenek nemzetünknek.”

Az ünnepségen előadást tartott dr. Bank Barbara, történész, aki bővebben kitért az elnyomó rendszer borzalmaira és megaláztatásaira, majd őt követte Kerpics Miklós, aki Faludy György: Kihallgatás című művét szavalta el a jelenlévőknek. A  Mayossa Hagyományőrző Egyesület pedig néptánccal emelte az emléknap fényét, továbbá köszönetet mondott Szobonya Csilla, dr.Szobonya Zoltán lánya is. A megemlékezés a kecskeméti börtön falánál folytatódott, ahol az ünnepélyes műsort követően a jelenlévők megkoszorúzták dr. Szobonya Zoltán emléktábláját.

A tegnapi napon emlékeztünk. Fejet hajtottunk mindazok előtt, akik szembeszálltak és hallatták hangjukat az elnyomó rendszer ellen. Emlékeztünk azokra, akik a diktatúra árnyékában éltek és tisztelegtünk azok előtt, akik az egész nemzet szabadságáért küzdöttek.

„Hazámért és Jánoshalma népéért!” -dr. Szobonya Zoltán mondata, mely ékes példája annak a küzdelemnek, kitartásnak és hazaszeretetnek, mely e forradalmat és szabadságharcot olyannyira jellemezte.
 
Dr. Szobonya Zoltán emléklapot kapott:
Banyári Pál
Csipkereki István
Dobos Lénárd
Dugár Lajos
Farkas Vencel
Fuchs József
Hirsch Imre
Horváth Gellért
Jakus Dezső
Kiss János
Klúcsó Ferenc
Kováts László
Kürtösi László
Losonczi Péter
Markó Ferenc
Pauer Károly
Trencsényi László
Ungvári Ferenc
Vörösváczky Jánosné
Zsikla József
Dr. Szobonya Zoltán posztumusz emléklapot kapott:
Kurucz György
Nyúl Mihály
Dr. Orosz László
Bernáth Gábor
Kecskemét, 2018.09.29.                                                                                                                           Debreceni Vanda
                                                                                                                  Elnöki kabinet
IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.