Online KábelTelefonkönyv

HÍREK

Segítségnyújtás és kopjafa állítás
2018-09-06 14:16:48
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Kórház elhivatott, lelkes orvos csapata évről-évre komplex, átfogó szűrővizsgálatokat szervez Erdélyben. Az idei, őszi szűrés Kovászna megyében, Szentkatolna településen zajlik szeptember 3 és 7 között. EKG, neurológiai, reumatológiai, sebészeti, belgyógyászati, radiológiai, urológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és gyerekgyógyászati vizsgálatok állnak a szentkatolnai és a környező települések egészségi állapotukra kíváncsi lakosainak rendelkezésére. Az évente megszervezett szűrővizsgálati program óriási segítség az erdélyi lakosok számára, mivel Romániában nincs hatékony lakossági egészségügyi felmérés.
Rideg László, a megyei önkormányzat elnöke és a dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója szeptember 5-én, szerdán a hargita megyei Nyergestetőre látogatott, ahol egy ünnepi megemlékezés keretében a székely honvédők tiszteletére kopjafát állított.

Nyergestető az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert: 1849. augusztus 1-jén Gál Sándor tábornok Tuzson János alezredes vezetésével 200 honvédjére bízta a szoros védelmét. A székelyek élet-halál harcot vívtak az osztrák és orosz csapatokból álló ellenséges hadsereg ellen, de a kisszámú székely hadsereg önfeláldozó küzdelme ellenére vereséget szenvedett. A csata helyszínén - mely ma már zarándokhelynek számít - emlékoszlop őrzi a csatában elesett székely hősök emlékét. Az emlékművel átellenben, az erdő szélén lévő területen, egy tömegsírba hantolták el akkor az ütközet áldozatait, akiknek emlékét többek közt számtalan kisebb-nagyobb fa- és vaskereszt, valamint számtalan kopjafa őrzi.



 
Várkonyi Éva
elnöki kabinet
IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.