Online KábelTelefonkönyv

HÍREK

XXIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny
2018-03-25 18:25:31
Ismét nagy érdeklődés mellett zajlott le Kiskőrösön az István Borházban a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny.
Március 23-án, immár 23. alkalommal találkoztak magyarországi, szerbiai és bulgáriai Kadarka borok (fehér, rozé, siller, vörös és cuvée) a neves grémiummal, hogy kiválasszák a nevezett borok közül a legszebb, a Nagydíjas Kadarkát.
A borverseny Szakmai fővédnöke, Professzor Dr. habil Kállay Miklós emeritus, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke volt.Társadalmi fővédnöke Növényi Norbert, világbajnok birkózó, aki a birkózás mellett egyedülálló módon 4 másik sportágban is jeleskedik: kick-box, MMA, földharc, pankráció. Hazánkban színészként is bemutatkozott.
A borversenyt megtisztelte jelenlétével Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke. A vendégeket Csengődi Éva, a rendezvény háziasszonya köszöntötte, majd Pohankovics András alpolgármester nyitotta meg a programot. Font Sándor országgyűlési képviselőnk, a Parlament Mezőgazdasági Bizottsága elnöke a borágazat területén elért fejlesztésekről, sikerekről beszélt. Köszöntötte a vendégeket Frittmann János, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke, Kósa Gyula ötletgazda, valamint Csengődi István, a rendezvény házigazdája is.A megnyitó után az ítészek megkezdték munkájukat. A 3 bíráló bizottság összesen 118 mintát bírált el, melyből 94 önálló Kadarka volt. A bizottságok élén Nyitrainé Dr. Sárdy Diána (Szent István Egyetem tanszékvezető, egyetemi docens), Dr. Janky Ferenc (Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszék nyugalmazott docens) és Szikora Zoltán (Magyar Gasztronómiai Szövetség Sommelier Bizottsága elnöke) foglaltak helyet.A szervezők köszönetüket fejezik ki a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola igazgatónőjének, Szentgyörgyiné Szlovák Máriának, valamint az Igazgatóság elnökének, Lupták Györgynek, hogy segítségül adta tanárait és diákjait.
Belák Katalin és Filus János oktatók által koordinált 12. E osztályos Élelmiszeripari Technikus és Közgazdász tanulók közreműködésével kerültek a minták a bírálók elé.
Mindeközben a nagyteremben Font Sándor és Dr. Tarján Balázs felvezető előadása után kerekasztal beszélgetés zajlott az őshonos magyar szőlőfajtákról, mint hungarikumokról. Szóba került az Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű, Kövidinka, Mézes Fehér és természetesen a Kadarka.
A fajták szakmai kereskedelmi és marketing szempontból történő értékelése során felvetődött, milyen kritériumok alapján sorolhatók az egyes, régi magyar fajták ebbe a kategóriába.
Egyetértés született abban, hogy a már ma is termesztésben lévő, hazai viszonyok között értékelhető területtel rendelkező szőlőfajtákra, s az ezekből készült borokra érdemes lenne egy olyan program kidolgozása, melynek révén ezen borok mennyisége növelhető. A résztvevők meggyőződése, hogy sikeresen bővíthetné a magyar borkínálatot, a választékot és alkalmas lenne a magyar borok egyedi értékeire történő figyelemfelhívásra. A beszélgetés közben lehetőség nyílt őshonos magyar fajtákból készült borok kóstolására is szerte a Kárpát-medencéből.
A borverseny eredményeit Filus János Tanár Úr összegezte, majd elkezdődött az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás.
A Kadarka Nagydíjat Koch Csaba 2015-ös évjáratú Kadarkájával nyerte el (Hajós-Bajai borvidék). A Vándordíjat a tavalyi Nagydíjas, Brunyai Árpád, a B.A.S.F. Hungária Kft. által felajánlott Kerámia tálat Növényi Norbert adta át.
 
IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.