Online KábelTelefonkönyv

HÍREK

Petőfi Sándor határok nélkül
2010-03-18 15:13:39
Petőfi Sándor élete, művei és emlékei elevenednek meg Bodor Miklós grafikáin a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum emeleti kisgalériájában. A kiállítás 2010. április 15-ig tekinthető meg.
A március 12-én nyílt tárlaton a Holló László-díjas, Berki Viola ösztöndíjas művész egyedi technikával készült alkotásai láthatók.

Bodor Miklós 1925-ben született Nagykörűben. 1933-ban rajzszakon végzett a Szegedi Tanárképző Főiskolán.

Első önálló kiállítása is ebben az évben volt a Kiskun Múzeumban. 1973-tól szinte csak rajzol és megváltoztatja stílusát. Kidolgozza az egyenletes vastagságú, folyamatos vonallal rajzolás módszerét.

1987-ben a koronázási palást alapján megtervezi a "Szent István palástja" csipketerítőt, amely varrott formában a következő évben BNV díjat nyert, s melyet II. János Pál pápa kapott ajándékba.

1992 júniusában Kámba költözik, pár kilóméterrre a Jeli arborétumtól. Ma is ott él.

Bodor Miklós gazdag életműve 3000-nél több grafikát, párszáz olajfestményt, pasztelt foglal magába. Művein legtöbbször a természet jelenik meg, melyet csodálatos színekkel tesz kifejezővé.

Bodor Miklós régi vágya teljesült ezzel a kiskőrösi kiállítással, és azzal, hogy Ráday Mihály művészettörténészt sikerült megnyerni a tárlat megnyitására. Mindketten nagy tisztelői Petőfinek, mindketten bejárták a költő 1845-ös felvidéki útját, és mindketten alkottak Petőfi szülővárosában. Bodor Miklós 13 darabból álló sorozatot készített városunkról.

A művész betegsége miatt sajnos nem jöhetett el Kiskőrösre. A kiállítást Lasztovicza László alpolgármester bevezető szavai után Ráday Mihály, a Magyar Televízió főmunkatársa, a Város-és Faluvédők Szövetségének elnöke nyitotta meg.

IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.