Online KábelTelefonkönyv

HÍREK

Készül a megyei klímastratégia
2017-03-30 11:18:41
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tegnap tartotta az „Éghajlatváltozásra adott innovatív válaszok Bács-Kiskun megyében” című, KEHOP-1.2.0- 15-2016- 00014 azonosítószámú projektjének első rendezvényét, a I. Klímastratégia konferenciát Lajosmizsén. Az egész napos program fő célja a megyei klímastratégia irányvonalainak a szakma képviselőivel és a lakossággal közös meghatározása, valamint a klímaváltozás megelőzését szolgáló ötletek begyűjtése volt.
A klímaváltozás és annak rendkívül káros hatásai nem csak a jövő nemzedékét fenyegetik - a probléma a mai kor emberének életébe is begyűrűzött és negatívan befolyásolja azt. Mivel a klímaváltozás mérséklése és a megváltozott életkörülményekhez való alkalmazkodás közös feladat és érdek, a megoldást is csak együttesen tudjuk megtalálni a gazdasági ágazatok tudásbázisának együttes bevonásával. „A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat felismerte felelősségét és tenni fog e globális probléma megoldása érdekében. Szeretnénk tudni és tudatni, ki mit tehet elsősorban közvetlen környezete megóvása érdekében, s ezzel - reményeim szerint - egyben követendő példát is nyújtunk az utánunk következő generációnak.” Ezekkel a gondolatokkal indította köszöntő beszédét Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke.A szakmai konferencia célja Bács-Kiskun megye települési önkormányzatainak, intézményi dolgozóinak, civil szervezeteinek és vállalati szakembereinek figyelemfelkeltése, érzékenyítése a klímaváltozás okozta térségi problémákra. A rendezvényre így olyan intézmények neves, tapasztalt szakemberei kaptak meghívást, mint a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, valamint a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont. Az érdekes és gondolatébresztő előadások széles témakört öleltek fel: szó esett a helyi, megyei klimatikus adottságokról, a megváltozott éghajlati folyamatok okairól és következményeiről, a vízgazdálkodás terén jelentkező problémákról és a kínálkozó megoldásokról, s nem utolsósorban a mezőgazdaság számára elérhető, alternatív lehetőségekről.Mivel fontos szempont volt, hogy a szervezők a rendezvény résztvevőit aktívan bevonják a megyei klímastratégia előkészítésébe, a program második felében kerekasztal beszélgetésekre került sor. Itt minden érdeklődő és érintett elmondhatta, mely problémákat tartja fontosnak, milyen jellegű információk jelentenének számára hasznos segítséget és mit vár el a tervezett megyei klímaváltozási platformtól.

A projekt nyitórendezvényét számos program és szemléletformáló akció követi majd a jövőben: rajz-, képzőművészeti- és fotó pályázatok, iskolai táborok és interaktív klímasátor kitelepítése különféle rendezvényekre. A megyei önkormányzat szakemberei Éghajlatváltozási Platform létrehozásával, online tanácsadással és további szakmai fórumok rendezésével is hozzájárulnak majd a kitűzött célok eléréséhez.

A rendezvény résztvevői kérdőívet tölthettek ki a nap során, melyet bárki letölthet a  www.bacskiskun.hu oldalról és elküldheti az alábbi címek egyikére:

- klima@bacskiskun.hu
- 6000 Kecskemét, Deák tér 3.

Várunk és köszönettel veszünk minden véleményt és javaslatot!

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.