2022. október 2. vasárnap - Petra napja van

HÍREK

Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2017. január 20-i üléséről
2017-01-26 09:58:31
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2017. évi első ülését Lajosmizsén, a Művelődési Házban és Könyvtárban tartotta. Basky András polgármester örömmel üdvözölte a megyei politikusokat, majd köszöntője után bemutatta a város főbb nevezetességeit, értékeit és az utóbbi időszak jelentősebb fejlesztéseit.
A közgyűlés megnyitásaként Rideg László elnök - két ülés közötti beszámolójában - az önkormányzat elmúlt havi terület- és vidékfejlesztés, megyemarketing, valamint nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt.

Ezt követően a Közgyűlés megtárgyalta a 2017. évi működési rendjét érintő változásokat, valamint az idei évi munkatervét.A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. pályázatot kíván benyújtani az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2. felhívására. A program fő célja, hogy az Európai Unió támogatásával lehetőséget biztosítson a magyar-szerb határvidék közös fejlesztésére egy harmonikus, együttműködő, fenntartható és biztonságos környezettel rendelkező régió létrehozásával. A Közgyűlés elfogadta és hozzájárult a pályázatok benyújtásához, továbbá az azok megvalósításához szükséges önerő biztosításához.

A Nemzetgazdasági Miniszter, mint a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter, kidolgozta a 2014-2030 időtávra vonatkozó Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepciót. A megyei önkormányzatoknak ennek kidolgozásában, véleményezésében részt kell venniük, tekintettel arra, hogy a jelentés a megyéket és területi célokat is érinti. Ennek teljesítése érdekében területi munkacsoport jött létre, melynek a beszámolóhoz szükséges és elkészített részanyagát mai ülésén vitatta meg a Közgyűlés, majd megszavazta annak benyújtását.Szántó István elnök beszámolt a Közgyűlésnek a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2016. évi második félévi tevékenyégéről, valamint a 2017. évi munka- és pénzügyi tervéről. A Bizottság 2016 második félévében 20 nemzeti értéket (2016. évben összesen 35 értéket) vett fel a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba. A megyei önkormányzat a Földművelésügyi Minisztériumtól kapott támogatásból önálló honlapot is létrehozott a megyei értékek bemutatására (www.bacskiskunmegyenemzetiertekei.hu, bacskiskunremeke.hu), ahol a jogszabályi előírásoknak megfelelően kategóriák szerint is szerepelnek a megyei és települési értékek.

A Klebelsberg Intézményfenntartói Központból (KLIK) a területi szervei 2017. január 1-jével kiváltak, és a Klebelsberg Központról szóló 134/2016. (VI. 10.) Korm. rendeletben meghatározott Tankerületi Központba olvadtak be. A KLIK 2017. január 1-jétől Klebelsberg Központ (KK) néven működik tovább. A KK középirányítóként segíti a fenntartói alapelvek egységes megvalósulását. 2017. január 1-jétől a KLIK jogutódja az újonnan megalakult Tankerületi Központ. Rideg László felkérésére Zsámboki Anna, igazgató asszony betekintést nyújtott a Kecskeméti Tankerület működéséről, feladatairól és terveiről a politikusoknak.

Kling István, az Alsó-Duna- völgyi Vízügyi Igazgatóság Belvízvédelmi és Öntözési osztályvezetőjének előadása zárta a januári ülést. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a területi vízügyi igazgatóságok jelenleg két olyan projektet valósítanak meg, melyek Bács-Kiskun megye területét is érintik. Mindkét projekt célja, hogy javuljon a szélsőséges hidrológiai és vízjárási helyzetekhez való alkalmazkodás az adott területeken.

A Barna és Fiai Faiskola által adományozott, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Lajosmizse Város Önkormányzatának gyümölcsöző együttműködését szimbolizáló fát a közeli Meserét Óvoda kapta, akik ”zöld óvoda” lévén tavasszal elültetik és nagy gondossággal nevelik majd azt.A nap folyamán települési és megyei értéktár kiállítás volt megtekinthető, a Művelődési Ház aulája pedig a Megyei Garabó keretében a helyi kézművesek és gazdák portékái kóstolójának és vásárának adott helyet. Tematikus, szemléletformáló foglalkozáson vehettek részt a Fekete István Általános Iskola diákjai. A gyerekek játékos feladatokat oldottak meg a helyi termékek megismerése témakörben. Cél: már fiatal korban átérezni annak fontosságát, hogy mindenféle szempontból kifizetődő helyben termelt, előállított terméket vásárolni és fogyasztani.

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
IMPRESSZUM
Copyright © 2020 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.