Online KábelTelefonkönyv

HÍREK

Látni és látszani 2016.
2016-11-03 11:55:49
A Látni és látszani plusz az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös közlekedésbiztonsági kampánya, amelynek 2012, a kezdetek óta az a célja, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében felhívja a figyelmet a látás és a láthatóság kiemelt fontosságára. Tavaly háromszáznál is több autós szerviz és közel száz optikai szaküzlet állt a Látni és látszani plusz kampány mögé, míg a másik oldalon a 21 ezret is meghaladta azon autósok száma, akik csatlakoztak a kampányhoz és ezzel is kifejezték, mennyire fontos számukra a biztonságos közlekedés. 2016-ban az országos kampány keretében október 15. és december 10. között ellenőriztethetik járművük láthatóságért felelős alkatrészeit és a szélvédőt ingyenesen a személy- és haszongépjárművek, a motorkerékpárok és a kerékpárok vezetői az akcióhoz csatlakozott szervizekben. A regisztrált optikai szaküzletek pedig díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket. A közlekedésben részt vevők közös érdeke, hogy a vezetők átvizsgáltassák járműveik világítástechnikai berendezéseit, szélvédőjüket és ellenőriztessék látásukat.
SAJTÓKÖZLEMÉNY - a téli közlekedésre történő átállásról

Az időjárási körülmények megváltozása során a gépjárművezetők nem veszik figyelembe azt, hogy a járművek működési feltételeit is az adott hőmérsékleti körülményekhez igazítsák.

Ezek elsősorban:
- a hűtőfolyadék fagyállóképességének ellenőrzése,
- az ablakmosó tartály fagyálló folyadékkal való feltöltése,
- az ablaktörlő lapátok állapotának ellenőrzése, szükség szerinti cseréje,
- a futóművek, lengéscsillapítók, fékberendezések szakszervizben történő ellenőrzése,
- a gumiabroncsok bordázat mélységének felülvizsgálata,
- a téli gumiabroncsok felszerelése,
- az elektromos berendezések átvizsgálása
- a világító berendezések működőképességének ellenőrzése

A balesetek vizsgálata során megállapítható, hogy az átállás időszakában a balesetek bekövetkezésében közreható ok a megfelelő világítás, illetőleg kilátás hiánya járműből, amely baleseti veszélyforrás mind az azt vezető, mind a közvetlen környezetében közlekedők részére. A megrövidült nappali látási viszonyok miatt a világító- és jelzőberendezések 100%-os állapota életeket menthet, amelynek ellenőrzése csupán másodperceket vesz igénybe az indulás előtt.

Teendők a gépjárművel:
Hideg időben – kb. 10 oC alatti hőmérsékleten – a motor indítását megnehezíti, az akkumulátor csökkent energiája (tárolóképessége), a megnövekedett viszkozitású megsűrűsödött kenőolaj, a kisebb sűrítési véghőmérséklet (végnyomás), a rosszabb keverékképzés.

A legtöbb személygépkocsi hűtőberendezése zárt rendszerű és télen-nyáron fagyálló folyadékkal üzemel. A tiszta vízzel üzemelő gépkocsiknál a téli üzemre még a fagyveszély beállta előtt kell felkészülni. – 3 oC levegő-hőmérsékletnél a motorban a víz befagy és a jég a motortömböt szétrepeszti. Ezért a tél beállta előtt a tiszta vizet cseréljük fagyálló folyadékra. Engedjük le a tiszta vizet a motorból és ha van külön leeresztőcsapja, akkor a hűtőtömbből és a fűtőberendezésből is.

Mielőtt a fagyálló hűtőfolyadékot betöltjük, az egész rendszert mossuk át. Vízhűtéses motoroknál már a téli időszak előtt ellenőrizni kell a fűtőberendezést, a hűtőzsalu működését és a hűtőtakaró állapotát is.

A futóművet azért kell a téli üzem előtt gondosan átvizsgálni, mert a téli havas, jeges utakon sokkal nagyobb az igénybevétel, mint nyáron. Ez az oka annak, hogy télen több a rugótörés. Téli időszak előtt a lengéscsillapítók ellenőrzése is igen fontos, mert ha a lengéscsillapítók nem működnek megfelelően, akkor a gumiabroncs nem tapad kielégítően a talajhoz és sem a kormányzás, sem a fékezés nem lesz megfelelő.

A legfontosabb, hogy télen a gumiabroncsok mintázata megfelelő legyen. Téli, havas úttestekre speciális nagy bordázatú téli gumiabroncsokat ajánlott használni.

Téli időszakban lényegesen nagyobb az áramfogyasztás, mint nyáron. Több áramot fogyaszt az indítómotor, mert nehezebben indul a motor. Többet használjuk a lámpákat is, de viszonylag kevesebbet a gépkocsit és így kevesebb áramot termel a dinamó vagy a generátor. Ezért is szükséges a tél előtt ellenőriztetni az akkumulátort és az áramfejlesztőt.

Télen a havas utakat sóval szórják vagy sóoldattal locsolják. Ez a sóoldat a gépkocsi fémrészeit megtámadja. A krómozott részeket ajánlatos színtelen lakkal bevonni, hogy a rozsda azokat ne tegye tönkre. A gépkocsi alvázát, pedig korróziógátlóval (alvázvédelem) kell bevonni.

Az ablakmosó-tartályt fagyálló folyadékkal kell feltölteni. Ellenőriztetni kell az ablaktörlőlapátokat is, hogy milyen állapotban vannak. Ha már megkoptak vagy megkeményedtek és nem fekszenek fel a szélvédőüvegre, azt nem törlik tisztára, akkor a gumilapátokat ki kell cserélni. Már a tél előtt be kell szerezni vegyszert az autóápolási szaküzletben, amelyet este a szélvédőüvegre szórhatunk és az meggátolja a szélvédőüveg befagyását (eljegesedését).

Az őszi időszakra jellemző nedves útburkolaton fokozottabbá válik a megcsúszás veszélye, ezért a megfelelő állapotú gumiabroncson túl szükség van a vezetéstechnikánk megváltoztatására is. Körültekintőbben kell megválasztani a járművünk sebességét és számítanunk kell arra is, hogy a közlekedési partnerünk is megcsúszhat, ezért a követési távolságot is nagyobbra kell választani. Előrelátóbb vezetéstechnikával, óvatosabb gázadással, hamarabb kezdett, de mérsékeltebb fékezéssel még zord körülmények között is biztonságosan tudunk közlekedni.

A „ Látni és Látszani Plusz” kampány 2016. október 15-től december 10-ig tartó időszakban, valamennyi érintett szakszerviz térítésmentesen vizsgálja át a gépjárműveken az alábbiakat:
- lámpák, fényvisszaverő elemek működése, a lámpatestek állapota, rögzítettsége,
- fényvetőegységek állapota,
- világítási tulajdonságok
- általános műszaki állapotra is kiterjedő átvizsgálás.

A gépjármű vizsgálatára magánszemélyek és cégek egyaránt jelentkezhetnek. A kezdeményezés a személygépkocsikra, tehergépkocsikra, valamint a motorkerékpárokra is kiterjed.

A látás térítésmentes ellenőrzésére a kampányhoz csatlakozott optikus szakemberek által nyílik lehetőség.

A „ Látni és Látszani Plusz” kampánynak saját internetes felülete is van, mely folyamatosa feltöltés alatt áll. A www.latnieslatszani.hu elérhetőségű honlapon nem csak az országos kampánnyal kapcsolatos információkat, hanem a csatlakozott gépjármű szakszervizek és optikai üzletek listáját is el lehet érni.

Továbbá 2016.november 09.-én 12:00-15:00 óra közötti időben Közlekedésbiztonsági Nyílt Napot tartunk a Kiskőrösi Lidl Áruház parkolójában
( Kiskőrös, Kossuth L. u. ) ahol, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának közreműködésével a Bács- Kiskun Megyei Kormány Hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály mobil műszaki ellenőrző állomásánál lesz lehetőség térítésmentesen ellenőriztetni a járművek műszaki állapotát.
A hibátlan műszaki állapotú járművek tulajdonosai, ajándékban részesülnek.


Balesetmentes, biztonságos közlekedést kívánunk!

Kiskőrösi Rendőrkapitányság
IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.