HÍREK

Kárpátaljáig viszik megyénk jó hírét
2016-07-07 09:39:03
Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökének meghívására Kecskemétre érkezett az a Kárpátaljai delegáció, aki korábban testvérmegyei kapcsolat kiépítésének szándékával kereste meg a megyei vezetőt. A mostani látogatás helyszínei az agrárium témája köré épültek.
Célunk az volt, hogy ízelítőt adjunk megyénk mezőgazdaságának főbb jellemzőiből és megmutathassuk azokat a különlegességeket, melyekre méltán vagyunk büszkék.
Elsőként a kecskeméti Pilze-Nagy Kft. laskagomba termelő és -feldolgozó üzemében tettek látogatást, ahol megismerkedhettek a családi vállalkozás Európában is egyedülálló környezettudatos technológiáival.Dr. Vakulya István strukturált vízzel kezelt szántóföldjei világviszonylatban is egyedinek számítanak, melyet örömmel mutatott meg a gazda a kárpátaljai vendégeknek.
A mezőgazdasági körútból nem maradhatott ki a kiskunmajsai Á-Fúrús Kertészet sem, ahol a paprikatermesztés és a termálvíz fűtési célú hasznosításába nyerhettek bepillantást.A ballószögi Hetényi Pincészetben pedig a szőlőtermesztés és –nemesítés tudományába tekinthettek be.
Fülöpjakabon Gyöngyösi Sándor biogombái és azok tudományosan is bizonyított, gyógyító hatása igazi meglepetés volt a kárpátaljaiak számára, de örömmel hallgatták Nemes Mátyás, a 2015. év biogazdájának komoly elhivatottságot sugalló szavait is.Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke tavaszi látogatásuk alkalmával azt kérte tőlünk, hogy segítsük munkájukat a kertészet, szőlészet és borászat területén szerzett tapasztalataink átadásával. A megyei önkormányzat ennek szellemében szervezte meg ezt a tanulmányutat kárpátaljai vendégei számára, akik élményekben és tapasztalatokban gazdagon térhettek haza, s az itt szerzett tudást, kapcsolati tőkét jól tudják majd kamatoztatni saját hazájukban, a Magyarország kormányától kapott vállalkozási támogatások felhasználáshoz.

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.