HÍREK

Jánoshalmán ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés
2016-06-29 14:05:07
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés ezúttal Jánoshalmán vendégeskedett, az Imre Zoltán Művelődési Központban.
Az ülés Czeller Zoltán polgármester köszöntője után, Dávid Károly rendőrdandártábornok, megyei rendőrfőkapitány beszámolójával indult, aki Bács-Kiskun megye 2015. évi közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről, feladatokról, valamint a határőrizet és a migráció megyénket érintő helyzetéről és a határforgalom tavalyi évi alakulásáról számolt be. A mindenféle téren pozitív változásokról szóló értékelőt Dr. Halmosi Zsolt, vezérőrnagy, országos főkapitány-helyettes is alátámasztotta felszólalásában.Ezt Rideg László elnök két ülés közötti tájékoztatója követte, melyben az önkormányzat elmúlt havi területfejlesztés, vidékfejlesztés, megyemarketing és nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt.

Rideg László felkérésére tájékoztatót tartott a közgyűlési tagoknak Dr. Tóth Mária Bács-Kiskun Megyei kirendeltség igazgató a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában lévő szociális intézmények megyei helyzetéről, valamint a július 1-től várható szervezeti változásokról.A testület megszavazta, ezért az önkormányzat benyújtja pályázatát a 2016. évi rendkívüli költségvetési támogatására. A pályázható keret a megyei önkormányzatok 2016. évi váratlan kiadásai támogatására szolgál. A támogatás pályázat útján vehető igénybe, melyről az önkormányzatokért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter együttesen dönt. Erre azért van szükség, mert az önkormányzatok állami támogatásának összege 2012 óta nem változott, miközben többletköltséget eredményező feladatokat meghatároztak számukra.

A Közgyűlés hozzájárult annak a támogatási kérelemnek is a benyújtásához, mely a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében került kiírásra. Ez a klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodást célozza meg. A támogatás elnyerésével lehetőség nyílik a megyei klímastratégia kidolgozására, a megyei döntéshozók és a közvélemény klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítésére, megyei éghajlatváltozási platformok létrehozására, működtetésére, a megelőzési és alkalmazkodási lehetőségek megismertetésére.

A magyar kormány 2011-ben hirdette meg a keleti nyitás politikáját, amelynek egyik eleme a magyar-kínai kapcsolatok szélesítése, erősítése, melyet a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
nemzetközi kapcsolatok stratégiája is tartalmaz. A politikusok ennek megfelelően jóváhagyták a Jünnan Tartomány és Bács-Kiskun megye közti együttműködési megállapodást megkötését. Ennek elsődleges célja egymás megismerésén, a baráti kapcsolatok fejlesztésén túlmenően a turisztikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztése.Az ülést követően Rideg László elnök és Czeller Zoltán polgármester közösen fát ültettek a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Jánoshalma település együttműködésének szimbólumaként a közeli parkban.

A nap folyamán települési és megyei értéktár kiállítás volt megtekinthető, az épület előtti tér pedig a Megyei Garabó keretében a helyi kézművesek és gazdák portékái vásárának adott helyet.Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.