HÍREK

Szőlőtermesztési konferencia Kiskőrösön
2010-09-07 14:01:30
Szőlőtermesztési konferenciát tartottak Kiskőrösön a szerb-magyar interrégió együttműködés keretében. Az előadások előtt a II. Kadarka Meghívásos Nemzetközi Borverseny eredményhirdetésére is sor került a Kadarka Szalon és Konferencia keretein belül. A legeredményesebben szereplő kadarka bor a bulgáriai Vinal-AD, Lovech, Danube Plain, Kadarka 2008-as bora volt.
A konferencián előadásokat hallhattak az érdeklődők a rezisztencia- nemesítés és a rezinsztens szőlőfajták jelenőségéről a környezetkímélő termesztésben; a szőlő rezisztencia nemesítéséről és eredményeiről illetve a betegségeknek ellenálló szőlőfajták termesztési és borászati értékeiről a Vajdaságban; a szőlő fontosabb vírusbetegségeirőlől, a mentesítés lehetőségeiről és eredményeiről; a szőlőnövény mentesítéséről az Agrobacterium-tól és egyéb phatogénektől.


De szóba került a növényegészségügy hatósági feladatai az egészséges szőlőszaporítóanyag előállításában, valamint a törzsültetvények és szőlőiskolák ellenőrzése  is.

A LEGJOBB KADARKA 2010-BEN

A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió Kadarka Szekciója 2010. július 29-én Szekszárdon rendezte meg a II. KADARKA MEGHÍVÁSOS NEMZETKÖZI BORVERSENYT.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre Kiskőrösön 2010. szeptember 3-ára tervezett Kadarka Szalon és Konferencia keretében került sor.

A borverseny célja, felmérni a Kadarka fajtából készített forgalmi borok minőségének alakulását, az egyes termőtájak jellegzetességeit, meghatározni azokat a stílusirányzatokat, melyek a Kadarka fajta presztízsének építését szolgálják. A versenyen olyan Kadarka szőlőből készített forgalmi borok vehettek részt, amelyek az egyes borvidékek/borrégiók borversenyein, illetve a 2010. évi Kadarka Nemzetközi Borversenyen kiemelkedően szerepeltek, és a termőhely szerinti ország előírási szerint állítottak elő és kezeltek.


A bírálat 100 pontos bírálati rendben a VINAGORA 2000 szabályzata szerint, valamint a DKMT Kadarka Munkacsoportja által kidolgozott profilanalízis alapján történt.


A Bíráló Bizottság elnöki tisztét Dr. Urbán András kertészmérnök, borász, egyetemi tanár a HNT nyugalmazott főtitkára látta el.


A legeredményesebben szereplő kadarka bor a bulgáriai Vinal-AD, Lovech, Danube Plain, Kadarka 2008-as bora volt.
IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.