HÍREK

Megújulhat a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum
2010-08-10 10:38:13
A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum fűtéskorszerűsítésére, valamint a kiállítás teljes körű felújítására benyújtott pályázata pozitív elbírálásban részesült. 13 önkormányzat kapta meg az igen kedvező feltételekkel meghirdetett, tíz százalékos önerejű, előfinanszírozású, utólagos elszámolású, vissza nem térítendő pályázati támogatást.
A szülőházban a Szlovák Tájházhoz hasonlóan padlófűtést vezetnek be, majd az eredeti agyagpadlós, valamint hajópadlós állapotot visszaállítják - nyilatkozta Kispálné dr. Lucza Ilona múzeumigazgató. A tervek között a korszerű világítás kialakítása, bútorok, kiállítási tárgyak felújítása is szerepel.

Nagy álom valósulna meg a látogatók legnagyobb örömére, ha az udvari, úgynevezett „jégverem” is színesítené a kiállítás anyagát.  Egy ma már nemigen használt, de érdekes tartozéka volt a régi házaknak a jégverem. Ez azt a célt szolgálta, hogy a télen begyűjtött jeget tárolni lehessen, még a legnagyobb meleg idején is legyen a gazdasági munkához (pl. a tejkezeléshez) vagy csak egyszerűen a mindennapi élethez szükséges jég a háznál.

Igaz, a régiek tudták, hogy még a legmélyebbre ásott jégveremben, a legjobb kezelés mellett is a jég fele elolvadt: de jól elszigetelt jégtartó hasznos volt minden időben. Ezt úgy érték el, hogy a jégvermet a telek északi oldalára helyezték, a falait szalmával szigetelték. Minél nagyobb volt a jégtömb térfogata és minél inkább hasonlított a gömbhöz alakja, annál tovább megmaradt. A jégverembe szalmával jól kipárnázott ajtón lehetett lejutni, ez is segített megőrizni a hideget.


IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.