HÍREK

Görkori-tábor gyerekeknek
2010-08-05 15:04:20
Két hét alatt közel 40 gyerek tökéletesítette tudását. Július 12-tól 16-ig kezdőknek, ezen a héten pedig haladók számára szervezett görkori tábort a játszóház. A résztvevő közel 40 gyermek biztonságos és színvonalas körülmények között sajátíthatta el e fantasztikus mozgásforma alapjait, és tökéletesíthette tapasztalt szakemberek segítségével tudását.
Kiskőrösön ötödik éve szervezik rendszeresen ezt a napközis tábort, és ez a harmadik év, amikor már igazán színvonalas környezetet tudnak biztosítani a felépült pályának köszönhetően. A foglalkozásokat Harangozóné Zsóka koordinálásával Szekeres Károly és felesége Csilla vezette, akik a gyerekek életkorának és görkori tudásának megfelelő feladatokkal készültek. Ott jártunkkor azt is elmondták, hogy a pálya szabadon használható minden görkoris számára, persze csak, ha rendeltetésszerűen játszanak, koriznak rajta. ( A foci szigorúan tilos !!! )

A gördülő korcsolya nem új találmány. A soros görkorcsolya gyökerei a Chicago Skate Company-ig vagy talán még tovább nyúlnak vissza, mivel a nagyközönség a kerekekkel felszerelt bakancsokról nagyjából a kerékpározás hajnalával egy időben hallhatott először. A belga John Merlin egy őspéldányát már 1760-ban bemutatta a királyi udvarban, aminek az lett a vége, hogy az azt felpróbáló belerohant egy álló tükörbe.

Újabb felbukkanását 70-es évek végére teszik, amikor két amerikai jéghokis a hoki szezonon kívüli nyári edzéslehetőségen törték a fejüket, amikor egy használt sporteszközöket árusító bolt leértékelt holmikkal telerakott ládájában rábukkantak egy pár soros görkorcsolyára, melyet valamikor a Chicago Skate Company gyártott. A szerkezet alig fogta a bokát a kerekei pedig egyszerűen csapnivalóak voltak. Ezek felhasználásával 1979-ben az 0lsen fivérek,·Scott és Brennan minneapolisi házuk alagsorában elkészítették az első görgős korcsolyákat akkori nevükön rollerblade-eket.

Később a síelők is felfedezték, hogy a soros korival a betonon is sistergő kanyarokat vehetnek, így belőlük alakult ki a második legnagyobb réteg, amely kiegészítő sportágként kezdte használni a soros görkorikat. Az egysoros görkorcsolyázás hamarosan az egész sísport által erősen támogatott és ajánlott nyári edzésmódszer lett.

A harmadik és legnépesebb tábor mely a rollerblade-ben találta meg álmai sporteszközét, a nyolcvanas években dúló aerobik és fitness divat követőiből került ki. A fitness fanatikusok hamar rájöttek, hogy a korcsolyázás a lábak és a fenék formában tartásának egyik legjobb módszere, és a futásnál sokkal kisebb mértékben veszi igénybe a légzőszerveket.

Az egysoros görkorcsolyázás népszerűségnek növekedése hamarosan megtorpant, amikor egyre nagyobb számban láttak napvilágot az esések utáni sérülésekről szóló hírek. A leggyakoribb a csuklótörés és a fej sérülés volt. Ezután különböző propaganda eszközökkel egyre erélyesebben próbálták rávenni a soros görkorisokat, hogy sportolás közben viseljenek csukló-, könyök-, térd és fejvédő felszerelést. Ezek a kiegészítő eszközök nagyban csökkentették a bukások okozta sérülések veszélyét.

A korizást egészen apró korban el lehet kezdeni tanulni. Már egészen óvodás, vagy kisiskolás korban kialakulnak azok a képességek amelyek lehetővé teszik az első lépések elsajátítását. Az oktatás során figyelembe kell venni a tanuló korát, fizikai képességit, egyensúlyozó képességét ill. lelki állapotát. Alapszabály, hogy semmit sem szabad erőltetni.

Bárki görkorizhat, ha van egy korija, ha elég ügyes és kitartó. Sok nyugati országban a görkorcsolya közlekedési eszköznek is számít, mert gyors, kicsi, ráadásul a környezetet sem szennyezi. Görkorcsolyázni bárhol lehet. Parkban, lépcsőházban, városban, iskolába jövet-menet... Néha problémát jelenthetnek a gyalogosok, de ha figyelmesen közlekedsz, könnyebben haladhatsz.  Az óvatosság az autókkal szemben se árt, mert a vezetők nem biztos, hogy éppen arra figyelnek, hogy éppen honnan bukkansz elő.

IMPRESSZUM
Copyright © 2016 Kiskőrös Tv, Minden jog fenntartva.